Ollaan yhteydessä

Itsetuntemus on avain onnistumiseen / Petri Matero

arvot henkilökohtainen kasvu identiteetti itsetuntemus kohtaaminen menestyminen merkityksellisyys rajat tasapaino yrittäjyys Apr 23, 2024
Yhteyden ytimessä. Itsetuntemus on avain onnistumiseen, Petri Matero. Ira Lange ja Kimmo Kääriä.

Miten elää merkityksellistä elämää? Miksi on tärkeää osata sanoittaa omat rajat ja arvot? Miten löytää oman elämän “keskivartalo”?

Näistä teemoista Ira Langen ja Kimmo Kääriän vieraana uudessa Yhteyden ytimessä -podcastin jaksossa on keskustelemassa markkinoinnin ja myynnin rockstara Petri Matero. Petri on sarjayrittäjä, rock-muusikko, kitarakauppias, puhuja ja Diili-finalisti! Miten hän on päätynyt monitoimimieheksi ja ehtinyt olla niin monessa mukana? Muun muassa sitä Petri avaa jakson aikana.

Yrittäjyys on ollut itsetuntemuksen matka

Petri kuvailee jaksossa polkuaan yrittäjäksi, mikä sisälsi paljon kipuilua vanhojen traumojen kanssa. Hän kertoo eläneensä ennen yrittäjäksi alkamistaan enemmän muille kuin itselleen. Itsetuntemuksen matka sisälsi Petrille oivalluksen siitä, etteivät taustalla olevat kokemukset, kuten koulukiusaaminen ja adoptio määritä hänen tulevaisuuttaan, vaan mahdollistavat asioita. Ymmärrys päästää irti näistä kokemuksista oli avain itsetuntemuksen kasvuun. Yrittäjäksi ryhtyminen oli Petrille tärkeä osa oman arvon tunnistamista ja ilmaisemista. 

Balanssin löytäminen elämässä

Petrin mukaan elämä on jatkuvaa tasapainoilua sen kanssa, kuinka paljon tekee asioita itseään ja kuinka paljon muita varten. Se, että kallistuu liikaa toiseen suuntaan, on haitallista. Balanssi ei ole koskaan vakio, vaan jatkuvaa tasapainoilua. Ilman tasapainoa syntyy katkeruutta, loppuunpalamista ja masennusta. Petrille balanssin löytämiseen auttaa totuudellisuus sekä kognitiivisen dissonanssin poistaminen: täytyy tehdä asioita, jotka tietää oikeiksi ja hyviksi. 

Petri puhuu paljon omien rajojen ja identiteetin tunnistamisesta. Saatamme uupua, koska emme uskalla piirtää omia rajojamme. Toisaalta omien rajojen ilmaiseminen muille voi olla pelottavaa, riippuen siitä mihin oman arvomme perustamme. Ihmisen täytyy löytää oman elämänsä “keskivartalo” eli arvot ja rajat, jotka kannattelevat kaikissa tilanteissa. Tähän liittyy Petrin mukaan myös ylpeys ja nöyryys: ihmisen täytyy olla ylpeä siitä mitä on, mutta nöyrä siitä tietoisuudesta, että on vielä keskeneräinen.

Mitä tarkoittaa menestyminen ja voittaminen?

Petrille menestyminen tarkoittaa nykyisin omien pelkojensa voittamista. Sitä, että voi peloistaan huolimatta tehdä asioita, joista aidosti nauttii ja jotka kokee merkityksellisiksi. Toisin kuin aikaisemmin, Petri ei haluaa menestyä tai voittaa muiden vuoksi tai siksi, että toiset antaisivat hänelle kunniaa. Se, että tekee asioita välittämättä muiden mielipiteistä, on Petrille menestyksen ja voittamisen kulmakivi.

Mikä on Petrin laadukkaan kohtaamisen malli? Miten käsitellä kritiikkiä ja kehuja?  

Kuuntele mielenkiintoinen ja syvällinen keskustelu, Spotifyssa tai Itunesissa!

Kiinnostuitko teemasta ja palveluistamme? Sovitaan tapaaminen! 

OK5-palvelut keskittyvät yhteyden ja keskustelukulttuurin kehittämiseen organisaatioissa ja yhteisöissä. Jätä yhteystietosi ja olemme yhteydessä!

Tutustu tietosuojaselosteeseemme.

OK5 Oy 3321275-5
Eteläesplanadi 2, 00130 Helsinki
[email protected]

Laskutustiedot

© 2024 OK5 Oy