Ollaan yhteydessä

Konfliktissa yhteys katkeaa – miten rakennat sen uudestaan? Podcast-vieraana Jarmo Manner

kommunikointi konflikti podcast vuorovaikutus yhteys Apr 27, 2023
Yhteyden Ytimessä -podcast-vieraana Jarmo Manner (keskellä), vasemmalla Kimmo Kääriä ja oikealla Ilona Rauhala

Konfliktitilanteessa yhteys ja kykymme ratkoa asioita yhdessä katkeaa. Miten palauttaa se? Executive coach ja johtoryhmäkehittäjä Jarmo Manner keskustelee kanssamme yhteyden ja konfliktien teemasta. Yhteyden palauttaminen ei ole yksittäinen teko, vaan pidempi prosessi, johon on sitouduttava.  

Mitä oikeastaan tarkoittaa, että yhteys katkeaa? Mitä on manipulatiivinen yhteys? Mitä on autenttinen tunneilmaisu? Mistä syntyy tärkeä kokemus toisen hyväntahtoisuudesta? Muun muassa näihin kiinnostaviin kysymyksiin tartumme podcast-keskustelussamme. 

Tunneilmaisu on tärkeää yhteyden säilymiselle 

Se, että on eri mieltä asioista ei automaattisesti tarkoita katkennutta yhteyttä. Konfliktitilanteiden tulkinta on hyvin subjektiivista. Tähän liittyy paljon myös sanatonta viestintää ja tämän tulkintaa sekä olettamuksia. Tärkeää on ilmaista rehellisesti mitä tuntee, näin ymmärrys ja yhteys voi kehittyä.  

Edes suuttuminen ei välttämättä tarkoita, että yhteys katkeaa. Vaikealla hetkellä on hyvä puhua, mitä tapahtuu tässä ja nyt. Miltä minusta tuntuu ja mitä tarvitsen. Tämä edellyttää hyvää itsetuntemusta ja omien tunteiden autenttista ilmaisua.  

Miten eteenpäin, kun vuorovaikutus epäonnistuu 

Erityisesti konfliktitilanteissa on hyvä muistaa, että käyttäytymisessämme on paljon irrationaalisuutta, jota emme edes voi täysin ymmärtää. Jarmo sanoo hienosti, että vuorovaikutus epäonnistuu aina ja tärkeitä on se, mitä teemme sen jälkeen. Armollista! Kun lähtökohtana on epäonnistuminen, voi unohtaa, että jokaisessa kohtaamisessa voisi onnistua täydellisesti. Fokus tulisi sen sijaan olla siinä, miten keskustelu voi jatkua ja mitä voin tehdä keskustelun ja yhteyden jatkumisen eteen.   

Kuuntele keskustelu ohessa, Spotifyssa tai iTunesissa!

 

Kiinnostuitko teemasta ja palveluistamme? Sovitaan tapaaminen! 

OK5-palvelut keskittyvät yhteyden ja keskustelukulttuurin kehittämiseen organisaatioissa ja yhteisöissä. Jätä yhteystietosi ja olemme yhteydessä!

Tutustu tietosuojaselosteeseemme.

OK5 Oy 3321275-5
Eteläesplanadi 2, 00130 Helsinki
[email protected]

Laskutustiedot

© 2024 OK5 Oy