Ollaan yhteydessä

Muisti pettää, yhteys jää

muisti podcast yhteys Feb 07, 2023
Yhteyden ytimessä -podcastin juontaja Ilona Rauhala ja vieras Hanna Jensen

Muistisairaan omaiselta kysytään usein, että "oletko voinut ja ehtinyt surra sitä, että menetät tämän rakkaasi pala palalta?" Pohdituttaa, että näinkö tämä yhteys läheiseen todella katoaa, katkeaako yhteys sairauden edetessä ja mihin yhteys oikeastaan kytkeytyy.   

Tässä Yhteyden Ytimessä -podcast-jaksossa tietokirjailija, logoterapiaohjaaja Hanna Jensen tutkii yhdessä Ilona Rauhalan kanssa sitä, mitä kaikkea muistisairaan läheishoitajan ja logoterapiaohjaajan kokemuksista voidaankaan ammentaa ymmärtääksemme inhimillistä yhteyttä ja kohdataksemme toisiamme arvokkaammin. Hannan molemmat vanhemmat sairastuivat peräjälkeen muistisairauksiin, äiti vain kolme vuotta isän kuoleman jälkeen. Näiden läheishoitajajaksojen oppeja ja kokemuksia Hanna kuvasi kahteen erinomaiseen kirjaansa: 940 päivää isäni muistina (Teos, 2013) ja Äitini muistina - toinen kierros (Siltala, 2022).

Hanna ja Ilona pohtivat sitä, kuinka tärkeää kaiken kohtaamisen kannalta on se, että näkee ikään kuin sairauden läpi – kykenee näkemään ja kohtamaan ihmisen sen käsillä olevan tilanteen takana. Muistisaurauksien läheishoitajalle on haasteellista ylläpitää yhteyttä silloin, kun toisen persoona voi alkaa merkittävästikin muuttua. Jaksamisen kannalta olennaista on osata käsitellä sitä, jos toinen kohdistaa sinuun arvaamattomasti ja kohtuuttomasti vihaa. Mitä näissä tilanteissa tapahtuu? Miten näitä oivalluksia voi soveltaa muissakin arjen kohtaamisissa, vaikkapa teini-ikäisten lasten kanssa tai haastavissa tilanteissa työpaikalla?  

Jaksossa ollaan yhteyden ytimessä laaja-alaisesti. Miten ympäristö, estetiikka ja kauneus vaikuttavat paitsi yhteyteen niin myös hyvinvointiin? Entä minkälaisia voimavaroja hengen uhmavoima tai anteeksianto voivat olla? Aitoa kohtaamista koskettavien kysymysten äärellä. Tästä voi ammentaa loistavia havaintoja, oivalluksia ja vinkkejä sovellettavaksi mihin tahansa kohtaamisiin.  

Kuuntele jakso ohessa, Spotifyssa tai iTunesissa! 

 

Kiinnostuitko teemasta ja palveluistamme? Sovitaan tapaaminen! 

OK5-palvelut keskittyvät yhteyden ja keskustelukulttuurin kehittämiseen organisaatioissa ja yhteisöissä. Jätä yhteystietosi ja olemme yhteydessä!

Tutustu tietosuojaselosteeseemme.

OK5 Oy 3321275-5
Eteläesplanadi 2, 00130 Helsinki
[email protected]

Laskutustiedot

© 2024 OK5 Oy