Ollaan yhteydessä

Vihan ja aggression myönteinen voima / Podcast-vieraana Heli Pruuki

tunneilmaisu tunteet viha vuorovaikutus Jun 01, 2023

Kun kuulet sanat viha ja aggressio, mitä sinulle tulee mieleen? Tuleeko tunne, että nämä ovat kamalia asioita, joista täytyy nopeasti päästä eroon? Entä kuuluuko aggressio työelämään? Mitä myönteistä on vihaisuudessa? Entä mitä tapahtuu, jos en pysty hillitsemään vihaani tai toisaalta, jos en saa sitä käyttööni? 

Uusimmassa podcast-jaksossamme keskustelemme vihasta, tunneilmaisusta ja sen vaikeudesta kirjailija, psykoterapeutti Heli Pruukin kanssa. Vihan tunteen tarkastelu paljastaa kaksi ääripäätä. Liiallinen vihaisuus ja vihan vallassa käyttäytyminen on haitallista itselle ja muille. Yhtälailla liiallinen vihan tukahduttaminen aiheuttaa ongelmia. Se voi johtaa kyvyttömyyteen vetää rajoja, puolustaa itseä ja tehdä eteen tulevia vaikeita päätöksiä.  

Erityisesti monet naiset kärsivät kiltteydestä ja siitä, ettei negatiivisia tunteita voi tai osata ilmaista. Vihan ilmaisemisen kyvyttömyyteen liittyy vahvasti hylätyksi tulemisen pelko ja yksinäisyyttä. Pruukin yhdessä Terhi Ketola-Huttusen kanssa kirjoittaman kirjan Vihainen nainen - Hyvä paha aggressio (Kirjapaja, 2018) teemat toimivat keskustelumme runkona.  

Mistä lähteä tarkastelemaan omaa tunneilmaisua ja sen haasteita? Miten vaikeudet tunneilmaisussa näkyvät ihmissuhteissa, entä työyhteisöissä? Miten voisimme puhua vihasta enemmän ja hyödyntää myönteistä aggressiota? 

Viha on hyväksyttävä tunne 

Vihan ja aggression tunteet eivät ole yhtä kuin väkivaltaisuus. Vaikeat tunteet ovat hyväksyttävä ja normaali osa tunneskaalaa. Aidossa yhteydessä muihin on turvallista käsitellä myös vihan ja aggression vaikeita tunteita yhdessä. Sanat “Se mikä ei tule yhdessä jaetuksi, tulee jonkun kannettavaksi” jäivät erityisesti mieliimme. 

Mikä tarve tunteen takana on? 

Mistä vihan tai aggression tunne kumpuaa? Myönteisen aggression ytimessä on omien tarpeiden tunnistaminen ja puolustaminen. Tunteet tunnetaan syystä ja niiden takana on jotain, joka on hyvä tunnistaa. Oman historian tarkastelu voi auttaa ymmärtämään, miksi tietyt tilanteet laukaisevat vihaa ja aggressiota ja miksi niitä on ehkä vaikea näyttää ja sanoittaa toiselle. 

Kuuntele vaikuttava podcast-keskustelu ohessa, Spotifyssa tai iTunesissa!  

 

Kiinnostuitko teemasta ja palveluistamme? Sovitaan tapaaminen! 

OK5-palvelut keskittyvät yhteyden ja keskustelukulttuurin kehittämiseen organisaatioissa ja yhteisöissä. Jätä yhteystietosi ja olemme yhteydessä!

Tutustu tietosuojaselosteeseemme.

OK5 Oy 3321275-5
Eteläesplanadi 2, 00130 Helsinki
[email protected]

Laskutustiedot

© 2024 OK5 Oy