Ollaan yhteydessä

Omistaminen on työtä / Miia Porkkala, Perheyritysten liitto

johtaminen luottamus omistajuus omistaminen vuorovaikutus yhteys yrittäjyys Mar 19, 2024
Yhteyden ytimessä. Ilona Rauhala. Kimmo Kääriä. Miia Porkkala. Omistaminen on työtä.

Uudessa Yhteyden ytimessä -podcastin jaksossa Ilona Rauhala ja Kimmo Kääriä keskustelevat perheyrityksen rakentamisesta ja johtamisesta yhdessä Miia Porkkalan kanssa! Miia on vastikään valittu Perheyritysten liiton puheenjohtajaksi, jonka lisäksi hän toimii perheensä Aho groupin yhtenä omistajajäsenenä. Aho groupin omistuksia ovat muun muassa Lääkärikeskus Aava, Pikkujätti, Docrates sekä Pyhän ja Rukan hiihtokeskukset. Miia on urallaan työskennellyt operatiivisissa tehtävissä Pyhällä ja Rukalla, joissa hän toimi toimitusjohtajana 14 vuotta. 

Perheyrityksen aikahorisontti on toinen - yksi ”kvartaali” kestää sukupolven. Työ on pitkäjänteistä ja Miian mukaan perheyritysten menestyksen keskiössä ovat perheenjäsenten keskinäinen luottamus sekä perheen aito kiinnostus ja tahto saada yritys menestymään. 

Miia kertoo isänsä Juhani “Jussi” Ahon antaneen lapsilleen jo aikaisessa vaiheessa paljon vastuuta yritysten toiminnassa. Miia kertoo jopa kauhistelleensa sitä, kuinka paljon isä heihin luotti. Vastuu ja luottamus ovatkin syitä sille, miksi sukupolvenvaihdos Ahon perheessä onnistui sujuvasti. Myös keskustelu ja yhteys ovat avainasemassa perheyritysten sisällä, jotta voidaan säilyttää yrityksen elinvoima ja ylläpitää perheen yhteenkuuluvuutta.

Omistaminen on työtä

Miia kuvaa omistajuuden kokemusta syvästi henkilökohtaisena kokemuksena, jossa perheen historialla ja isän roolilla on ollut merkittävä vaikutus. Miia haluaa tehtävässään Perheyritysten liiton puheenjohtajana korostaa, että omistaminen on työtä. Hän huomasi sen itse siirryttyään toimitusjohtajan paikalta omistajaksi. Omistamiseen kuuluu Miian mukaan omistajien yhteisen tahdon määrittäminen sekä hallituksen valinta. Omistajilla tulee olla palo kehittää ja omistaa yhtiötä. Hänen mukaansa omistajien tulee myös kriittisesti tarkastella sitä, ovatko he oikeita omistajia yritykselle. Perheyrityksissä yhtiöistä tulee elimellinen osa perhettä, ja ne sulautuvat kiinteäksi osaksi perheenjäsenten elämää. Sukupolvenvaihdokset, omistajaosaaminen ja keskinäinen luottamus ovat avainasemassa perheyritysten menestyksessä.

Miltä suomen perheyritysten tila näyttää juuri nyt Miian näkökulmasta? Miten ylläpidetään paloa yrityksiä ja omistajuutta kohtaan?

Kuuntele uusin jakso Spotifyssa tai Itunesissa!

Kiinnostuitko teemasta ja palveluistamme? Sovitaan tapaaminen! 

OK5-palvelut keskittyvät yhteyden ja keskustelukulttuurin kehittämiseen organisaatioissa ja yhteisöissä. Jätä yhteystietosi ja olemme yhteydessä!

Tutustu tietosuojaselosteeseemme.

OK5 Oy 3321275-5
Eteläesplanadi 2, 00130 Helsinki
[email protected]

Laskutustiedot

© 2024 OK5 Oy