Ollaan yhteydessä

Voiko yrityksellä olla kaksi toimitusjohtajaa? / Katariina Ahonen ja Kasper Stenbäck, viestintätoimisto Kaiku

jaettujohtajuus johtajuus johtaminen johtoryhmä keskustelu kommunikointi luottamus palaute toimitusjohtaja viestintä viestintätoimisto yhteys Apr 09, 2024
Yhteyden ytimessä podcast. Voiko yrityksellä olla kaksi toimitusjohtajaa? / Katariina Ahonen ja Kasper Stenbäck, viestintätoimisto Kaiku. Kimmo Kääriä. Keskustelua jaetusta johtajuudesta.

Voiko yrityksellä olla enemmän kuin yksi toimitusjohtaja? Meille on iskostunut vahvasti ajatus siitä, että varsinkaan toimitusjohtajan roolia ei voi jakaa. Viestintätoimisto Kaikun Katariina Ahonen ja Kasper Stenbäck ovat kuitenkin huikea esimerkki siitä, että jaetulla toimitusjohtajuudella voi saavuttaa tuloksia paitsi liiketoiminnan puolella myös henkilökohtaisen hyvinvoinnin saralla. 

Kimmo Kääriän vieraana uudessa Yhteyden ytimessä podcastin jaksossa jaetusta johtajuudesta ovat keskustelemassa viestintätoimisto Kaikun toimitusjohtajat Katariina Ahonen ja Kasper Stenbäck. Katariina ja Kasper ovat toteuttaneet kahden toimitusjohtajan mallia viestintätoimistojen - Kaikun ja Cocommsin - fuusion jälkeen. He ovat kokeneet mallin positiivisena ja jakavat jaksossa omia kokemuksen siitä. He myös kertovat, kenelle jaettu johtajuus sopii ja kenelle ei. 

Miten ratkaisuun kahden toimitusjohtajan mallista päädyttiin?

Katariina ja Kasper pohtivat, miten toimitusjohtajan roolista saisi pois vahvan yksinäisyyden tunteen ja kokemuksen. Toimitusjohtaja on paljon yksin päätöstensä kanssa, sillä useimmat niistä liittyvät esimerkiksi johtoryhmään. Toisaalta hallitus voi olla etäinen, eikä sen puoleen voi aina kääntyä. Katariina ja Kasper ovat kokeneet jaetun johtajuuden poistaneen paljon yksinäisyyden kokemusta roolissaan. Päätöksistä voi keskustella avoimesti ja monia näkökulmia tulee huomioitua. 

Kahden toimitusjohtajan osaamisalueet ovat myös erilaiset, joten molempien ammattitaitoa tulee hyödynnettyä. Katariina ja Kasper kokevat, että mallin ansiosta heillä on enemmän aikaa olla läsnä ja kohdata työntekijöitä arjessa. Toimitusjohtajan arki on usein kiireistä, mutta jaetussa mallissa aikaa jää muihinkin asioihin. He ovat kokeneet mallin tehneen myös elämästä tasapainoisempaa. 

Jaettu johtajuus ei sovi kaikille

Vaikka Katariina ja Kasper ovat omassa konktekstissaan kokeneet jaetun johtajuuden toimivaksi, eivät he suosittele sitä kaikille. Henkilökemioiden tulee olla sujuvat, itsensä kanssa täytyy olla sinut ja palautetta tulee ottaa vastaan jatkuvasti toiselta osapuolelta. Jaettu johtajuus ei sovi henkilöille, jotka haluavat ottaa kaiken kunnian itselleen tai vaalia “starakulttuuria”. Katariina ja Kasper kokevat, että jaettu johtajuus toimii erityisen hyvin matalan hierarkian organisaatioissa, joissa on vahva yhdessä tekemisen mentaliteetti. 

Millaista on kahden toimitusjohtajan arki käytännössä? Mikä on yleisin syy jaetun johtajuuden epäonnistumiselle?

Kuuntele koko jakso niin tiedät! Spotifyssa tai Itunesissa!

Kiinnostuitko teemasta ja palveluistamme? Sovitaan tapaaminen! 

OK5-palvelut keskittyvät yhteyden ja keskustelukulttuurin kehittämiseen organisaatioissa ja yhteisöissä. Jätä yhteystietosi ja olemme yhteydessä!

Tutustu tietosuojaselosteeseemme.

OK5 Oy 3321275-5
Eteläesplanadi 2, 00130 Helsinki
[email protected]

Laskutustiedot

© 2024 OK5 Oy